Elin Hellgren

Kategori: Käklederna

3 månader sedan

Såhär ser ärret ut, samt håret har växt en bra bit.

Idag är det prick 3 månader sedan jag opererade käkleden på vänster sida. Ni kan läsa mer om käkoperationen och vad dem gjorde här.

Ärret har läkt jättefint och jag har mycket mindre besvär ifrån käkleden. Jag är glad att jag gjorde det, såhär i efterhand. Det var värt det. Visst var det jobbigt dem första veckorna men om man tänker nu så är det mycket bättre än innan. Värken är mindre och knakningarna och upphakningarna är så gott som borta.

Det jag kan känna är att det knastrar och stramar i käkleden när jag gapar och att jag får ont om jag inte håller igång käklederna. Jag får ont ibland, men det är som sagt mycket mindre än vad det var innan operationen. Då hade jag ont så gott som hela tiden, och käkleden hakade upp sig och knakade så fort jag gapade. Jag kunde inte heller tugga seg eller hård mat, men det kan jag nu.

Övningarna jag fick efter operationen tror jag var en stor bidragande grej till att det blev så bra, för dem har jag kört stenhårt med. Idag gör jag övningarna eller bara gapar och håller igång käklederna 1-2 gånger om dagen. I början gjorde jag övningarna 3-4 gånger om dagen. Det var drygt i början men det har gett resultat.

Innan operationen kunde jag gapa 22 mm och nu sist när dem mätte kunde jag gapa 41 mm. Nästan dubbelt så stort. Sist jag var till min bettfysiolog sa hon till och med att jag inte behöver komma dit nå mer för att det såg så bra ut, och det tycker jag var ett bra bevis på att det blev lyckat.

Dagens besök på sjukhuset

Idag hade jag en tid redan kl.9 på sjukhuset. Jag hade först en tid på ortopedtekniska (OTA) och därefter var jag till min tandläkare på bettfysiologen.

Jag var till ortopedtekniska för att fixa med skorna och inläggen. Jag fick träffa två av dem jag har gått hos tidigare när jag har fixat med skorna och inläggen. Idag fick jag göra en ny avgjutning på den "nya" foten för ett nytt inlägg, också kollade dem på mina inneskor. Inneskorna har tre kardborreband och det som är längst ner skaver vid stortån på högerfoten för att jag är så tunn i huden och öm över stortåleden, så det skulle dem försöka fixa så jag kan använda dem. Ni kan få se bild på dem när jag får tillbaka dem.

De klippte även upp plösen (den satt fast med stretchtyg i sidorna) på min yttersko till vänsterfoten (nya foten), så jag lättare ska få i foten i skon. Det är den svarta nikeskon som går upp lite på vristen, så nu kan jag få i foten i alla fall. Nästa gång jag ska dit ska vi prova och fixa rullen på både ytterskorna och inneskorna så det blir bra, men först måste inlägget göras till båda.

Hos min tandläkare på bettfysiologen mätte hon bl.a. hur stort jag kunde gapa och slipade till bettskenorna. Från början skulle jag få göra en ny bettskena till överkäken, som ska passa ihop med den nya jag har i underkäken för att hålla tänderna på plats (istället för metalltråden), men då tyckte hon dem funkade bra ihop så jag behövde inte göra en ny. Hon behövde bara slipa till lite på bettskenorna.

Idag när hon mätte hur stort jag kunde gapa visade linjalen på hela 41 mm. Så stort vet jag inte om jag har gapat någon gång tidigare. Innan operationen tror jag att jag gapa 22 mm, så det är verkligen stor skillnad. Hon sa även att jag inte behöver komma dit nå mer, så det är väl ett gott tecken på att det har blivit mycket bättre.

Dagens sjukhusbesök - Bettfysiologen och dietisten

På förmiddagen idag var jag till bettfysiologen på sjukhuset. Besöket gick riktigt bra, för den här gången var det extra roligt att göra dem olika mätningarna på hur stort jag kunde gapa m.m. Hör och häpna, jag kunde gapa 39mm. Sist jag var där kunde jag bara gapa 17mm, så det är verkligen stor skillnad.

Man ska helst kunna gapa ca 40mm. Någon millimeter till skulle hon vilja att jag kan gapa, men det behövs inte mycket till. Men annars tyckte hon jag hade jobbar på jätte bra med övningarna. Och det har jag verkligen gjort också. Både hon och jag trodde nästan inte det var sant när hon mätte, så det var riktigt roligt!

Jag ska fortsätta träna käkleden tre gånger om dagen, men inte pressa på lika mycket eftersom jag har fått mer ont i käkleden. Sen fick jag en ny övning där jag ska träna på att gapa rakt, för det gör jag inte riktigt nu. Hon justera också min bettskena. Jag har inte kunnat använda den efter operationen, och det har gjort att den inte passar på tänderna längre (för att dem har flyttat på sig lite), så det fixade hon till.

I väntrummet hos bettfysiologen.

Efter besöket till tandläkaren var jag och träffade en dietist. Det var första gången jag träffade den här dietisten, om man inte räknar med en annan dietist som jag fick träffa innan jag åkte hem efter käkoperationen. Vi pratade igenom det här med mina allergier/överkänslighet som jag har för olika saker. Bl.a. mjölk, vete, jordnötter, avokado, pälsdjur och mycket mer.

Dietisten ska försöka hjälpa mig att staka ut vad jag tål och inte tål. Men det är väldigt luddigt och svårt eftersom vissa saker inte har visat på prov fast jag reagerar på det (får ont i magen eller känns konstigt och obehagligt i halsen). Dietisten trodde att jag kunde ha olika korsreaktioner i och med att jag är allergisk mot pollen också.

Men jag ska i alla fall börja prova lite olika frukter, för att se vilka jag känner av och inte. Så får vi utgå ifrån det.

En månad har gått

Idag har det gått en månad sedan jag opererade vänster käkled. Bilden tog jag i förrgår och ärret har blivit väldigt fint, lite torr på huden bara. Men ärret snyns knappt. Det är bara som ett rött sträck. Men jag tycker jag har fått mer ont i käkleden igen dem senaste dagarna. Det känns varmt och ömmar över käkleden, också gör det mer ont när jag tuggar. Jag ska träffa min tandläkare (bettfysiologen) som jag går till för käklederna nästa vecka, så jag får se vad hon säger då. 

7 veckor + 3 veckor

Igår var det 7 veckor sedan jag opererade foten. Snart två månader. Det går bättre och bättre med foten, och jag har faktiskt varit helt morfinfri i några dagar nu. Det känns riktigt skönt, men det tog tid. Den största skillnaden från förra veckan är nog att jag kan ha benet nere längre stunder och att jag får belasta med halva kroppsvikten på foten. Annars är det ganska lika från förra veckan.

Idag är det även 3 veckor sedan jag opererade käkleden. Det går framåt där också. Jag kan gapa större och äta så gott som normal mat. Kanske inte en hård köttbit men jag behöver i alla fall inte mixa maten. Det räcker med att ta mindre tuggor. 

Det gick fortare än vad jag trodde det skulle göra, alltså att komma tillbaka till "normal mat". Jag är långt ifrån helt bra i käken men det är en bra bit på vägen. Jag har fortfarande ont och är ofta varm över käkleden, men det beror säkert på att hela svullnaden inte är borta än och att det inte är helt färdigläkt inuti. Enligt läkaren kunde det ta flera månader. Jag har även ofta ont i huvudet på vänster sida, men det kommer säkert också ifrån käkleden. 

Klädnypa

Såhär ser jätte klädnypan ut som jag sa att jag skulle visa er idag. Den ska jag använda när jag tränar munnen för att kunna gapa större. 

Sjukhusbesöken

Det gick bra på sjukhuset idag. Först var jag till käkkirurgen. Där träffade jag han som opererade min käkled för elva dagar sedan. Han tog bort stygnen och frågade hur det hade gått med allt. Det gick jätte bra att ta bort stygnen, det kändes knappt. Några av dem kände jag nästan inte alls för att jag har tappat lite känsel på vissa ställen. Ärret såg också jätte fint ut och hade läkt ihop bra. Det syns nästan inte, så sen kommer man nog inte lägga märke till det alls. 

Jag fick även träffa min andra tandläkare på sjukhuset. Bettfysiologen som jag har gått till i många år för att kolla käklederna och bettskenan som jag brukar ha på natten för käklederna. Egentligen skulle jag inte träffa henne idag, men hon var ledig så precis så jag fick träffa henne direkt efter att dem hade tagit bort stygnen och tvättat rent. Jag fick lite övningar för käklederna som jag ska göra flera gånger om dagen, för att träna upp gapförmågan igen. Det är väldigt viktigt nu efter operationen, så jag inte ska få några sammanväxningar igen i leden.

Hon mätte även hur stort jag kunde gapa nu, och idag visade linjalen på 17mm. Man ska kunna gapa ca 40mm. Jag kommer precis in med tummen mellan tänderna när jag gapar och man ska i alla fall få in tre fingrar på höjden. Så nu är det träning som gäller för att jag ska kunna gapa stort igen. Jag fick som en jätte klänypa som jag ska ha för att hjälpa till att tänja upp munnen med lite försiktigt. (Jag kan visa bild på den imorgon.)

Efter att jag hade varit till käkkirurgen och träffat bettfysiologen var jag till ortopedmottagningen. Där fick jag nytt gips, så nu känns det bättre. Skönt att det gick att jag kunde byta det här i Gävle, istället för att behöva åka till Falun igen. Men nu är det bytt och den här gången fick det bli ett rött gips.

Fyra dagar sedan

Idag är det fyra dagar sedan käkoperationen. Värken och illamåendet är jobbigast, men jag märker samtidigt att det sakta blir lite bättre i käken. Det går lite lättare att få in maten i munnen med en liten sked, om man jämför med i torsdags kväll och i fredags. Men tröttheten är jobbig. Jag känner mig helt slut, som att jag inte har några krafter kvar. Men det är nog inte så konstigt med tanke på att kroppen har två operationer den måste jobba med att läka nu.

Käkoperationen

I torsdags den 9 januari opererade jag käken. Det var första gången jag opererade den, tidigare har jag opererat fötterna. Jag blev inte inlagd dagen innan operationen den här gången eftersom jag opererades på hemmaplan.

Jag hade tid kl.9.30 på käkkirurgen, men jag fick komma in ca kl.10 för dem var lite försenade. Då fick jag byta om till sjukhuskläder och så klippte dem håret på mig. Jag fick även bedövningstussar i näsan för att jag skulle få en slang genom näsan istället för halsen när jag sov. Därefter träffade jag käkkirurgen en gång till innan operationen, han rita en pil på vilken sida han skulle operera och frågade om jag undrade någonting mer innan operationen.

Strax därefter fick jag komma in till operationsrummet. Där satte dem en kanyl i handen, blodtrycksmachete, ekg och kollade så jag låg skönt m.m. När allt var klart fick jag börja andas i en syrgasmask och strax därefter sprutades sömnmedlet in i kanylen och jag somnade. Från att jag sövdes tog operationen ca 3 timmar innan jag låg på uppvaket efter operationen.

Ungefär vid femtiden på eftermiddagen kom jag upp på avdelningen. Hela tiden efter operationen hade jag en kylmask på vänster sida av ansiktet som var väldigt skön och hjälpte mot den värsta värken.

På kvällen fick jag i mig lite kräm men det var väldigt svårt att äta pga. värken. Jag mådde även väldigt illa, men jag tror mycket av det berodde på att jag tog mina värktabletter (på kvällen) på så gott som tom mage. Jag kräktes även på kvällen för att jag mådde så illa. Usch, det var verkligen ingen rolig upplevelse med tanke på att jag knappt kunde öppna munnen.

På natten kunde jag sova skapligt bra i alla fall, även fast jag vaknade till och från pga. värken och av att kylmasken lät till och från för att reglera kylan i masken. På morgonen vaknade jag tidigt för att frös. Jag hade både byxor och två täcken på mig, men trots det frös jag jätte mycket och hade ont i käken. 

Vid 11 tiden på fredagen fick jag träffa käkkirurgen igen. Han tog bort det största plåstret och kollade hur det såg ut, och frågade hur jag mådde och så. Allt hade gått bra under operationen och det hade gått som planerat. Förutom att han hade flyttat tillbaka disken på rätt plats (som planerat), hade han sett att leden var inflammerad och käkleden var lite deformerad. Alltså käkleden var inte jämn och slät som den ska vara utan den var lite ojämn och rörde sig ojämnt i leden. Så förutom att sätta tillbaka disken på rätt plats så fick han även jämna till ytorna i käkleden så den ska passa och glida bättre i leden. Det har blivit såhär pågrund av det reumatiska och inflammationerna jag har haft i käkleden.

På eftermiddagen fick jag träffa en dietist för att få lite hjälp med maten eftersom jag är allergisk/överkänslig mot bl.a. mjölk, gluten och ägg, och eftersom jag är dubbelopererad och bara kan äta flytande mat nu i början så är det viktigt att jag får i mig rätt näring och så. Men det är svårt när inte tål det mesta, så då fick vi lite hjälp med det. Efter det besöket fick jag åka hem.

Hemma

Idag fick jag komma hem efter käkoperationen som jag gjorde igår. Operationen har gått bra, men jag skriver mer om det förhoppningsvis imorgon. Men jag ville bara skriva och säga att det har gått bra och att jag nu är hemma igen!