Elin Hellgren

Kategori: Skor

Nya "vanliga" skor

Här om dagen köpte jag ett par nya ytterskor. Vanliga skor. Jag blir alltid superglad när jag kan hitta några vanliga skor som passar och som man köper i en vanlig skobutik. För det är inte alltid en självklarhet att jag kan göra det. Något som var riktigt praktiskt med dem här skorna är att dem var väldigt lätt att få på. Öppningen var i bak och det gör att jag lätt bara kan skjuta in foten i skon. Det gör det mycket enklare eftersom fötterna är så stela.

Inlägg i skorna får jag inte plats med och man kan inte göra om rullen på skon, men det tror inte jag gör någonting, för det är nämligen lite klack på skon och det gör att det blir lite rull på dem. De var även väldigt rymlig i tårna vilket också var väldigt bra, så det känns som att det fungerar. Sen går jag ju ingenting (just nu i alla fall) heller, så just nu fungerar det vilket som.

Sen kan det vara lite roligt att ha ett par "snyggskor" som man kan få känna sig lite fin och vanlig i, om ni förstår vad jag menar. Jag blev i alla fall jätteglad när jag hittade dem. Jag tycker dem är jättefina och det är roligt att kunna ha ett par vanliga skor.

Nya inneskor

Idag fick jag äntligen hämta mina nya inneskor. Men det var precis på håret att jag hann komma innan dem stängde. Egentligen kom jag försent, eller prick den tiden dem stängde för att jag hade varit på ett besök innan, men då var hon som sitter i receptionen precis påväg därifrån när jag kom. Men då hade jag sådan tur att hon kunde lämna ut skorna ändå. Det var väldigt snällt av henne att hon kunde ta sig tid och hjälpa mig fast dem nyss hade stängt.

Om hon inte hade haft tid så hade jag bara fått kommit tillbaka nästa vecka då jag ska till sjukhuset nästa gång. Men det var ändå skönt att få hem dem så jag kan testa skorna under helgen.

Ortopedtekniska - Justering av skor

Idag var jag till Ortopedtekniska (OTA) strax efter lunch. Jag var dit för att testa mina nya innerskor. Där fick jag gå några steg fram och tillbaka i en korridor med hjälp av ett gåbord för att prova ut skorna. Jag fick gå i omgångar, sen fick de i mellan slipa och fixa lite med sulan så rullen skulle bli bra. Jag ska få hämta skorna på fredag, eftersom det var några ändringar vi inte hann klart med. Dem ska bl.a. göra några ändringar med kardborrebandet och göra mer rull. Ni får se hur dem ser ut när jag har fått hem dem, men de är väldigt lika mina "gamla" innerskor.

Fortsättning på torsdagen - Ortopedtekniska

Besöket på Ortopedtekniska (OTA) var det besöket som var det lugnare eller roligare av dem i torsdags. Det berodde nog först och främst på att det var inget som gjorde ont också skulle jag få beställa nya skor, vilket inte händer så ofta. Vi beställde både nya inner- och ytterskor, men innerskorna fokuserade vi först och främst på. Dem kommer också komma först. Jag tror dem skulle komma redan nu till veckan som kommer, men att det tar lite längre tid innan jag får dem eftersom de både ska göra inlägg och bygga rullen på skorna.

Innerskorna ser i princip likadana ut som dem jag har bara att dem nya kommer bli lättare för dem att "bygga om". T.ex. så går det att ta bort hela orginalsulan och bygga på en helt ny. Bara det underlättare mycket för dem och blir även snyggare i slutändan. Det gör också att skorna inte kommer bli lika höga som mina gamla innerskor, det finns utrymme till att göra mer rull, och när dem blir lite lägre minskar också risken för att det blir vingligt.

Det skulle ta ca tre veckor innan dem skulle få hem ytterskorna, och sen kanske det dröjer ca en vecka till innan jag får dem. Ytterskorna skulle ta längre tid eftersom skorna är specialbeställda. På bilden här nedanför är dem blå med vit sula, men mina är helsvarta både i skon och i sulan.

Förutom att vi tittade på skor så gjorde vi även nya gipsavgjutningar för inläggen. Då får jag ligga på mage på en brits med fötterna utanför britsen. Sen gipsar dem av fötterna och gör en mall av det för att sedan kunna göra avtrycken till inläggen för skorna.

Jag tycker det är lite blandade känslor att få nya skor. Det är både roligt att få någonting nytt eftersom det inte händer så ofta, och lite jobbigt för att jag inte kan ha precis vad jag vill. Huvudsaken är att dem är sköna och fungerar bra, men självklart vill man att dem ska se fina ut också. Innerskorna vet jag att jag måste ha sådana (som på bilden) men ytterskor tycker jag är lite känsligare, för det är dem man har på sig när man är ute bland folk. Ytterskorna på bilden tycker jag ändå ser helt okej ut. Rätt diskreta och enkla plus att mina blir helsvarta. Det blir spännnade att se hur dem kommer se ut i verkligheten, jag hoppas det blir bra.

Provtagning & fixa skorna

Idag blev det en tidig morgon. Från början var det tänkt att jag bara skulle till Ortopedtekniska (OTA) och fixa innerskorna, men då imorse kom jag på att jag måste ta prover också. Egentligen gick jag upp tidigt för att boka sjuktaxi tills jag skulle till OTA, men då hade jag tur att mamma skulle skjutsa Anna till skolan så då åkte jag med dem, så tog jag proverna innan OTA.

Jag fick vänta en bra stund innan jag fick komma in och ta proverna. Det var många där, men så kan det vara ibland. De tog 6 rör blod, så de var några stycken. I vanliga fall brukar dem ta kring 3 rör. Det var blodproverna inför besöket till professorn i Uppsala som ska undersöka mer det här kring mitt skelett, varför det är så benskört och vad jag ska ha för behandling.

Efter provtagningen var jag till Ortopedtekniska. Besöket gick bra, hon byggde på och slipa till sulan på högerskon så det skulle bli mer rull på skon, och överrensstämmer i höjd med varandra. Dagens besök blev lite som en nödlösning tills jag ska dit igen och fixa helt nya inner- och ytterskor. Men nu är skorna mycket bättre än innan i alla fall, så jag ska börja kunna träna att gå lite.

Rakt upp & ned

Jag älskar att kunna stå rakt upp och ned och känna känslan av att stå på båda benen, som jag inte har gjort på tusen år känns det som. Det är ett steg närmare till att kunna gå några steg, men det blir nästa steg när skorna är bättre fixade efter mina fötter. Det är först och främst rullen på innerskon till högerfoten som ska fixas, och att skorna överrensstämmer med varandra i höjden. Jag ska till Ortopedtekniska (OTA) på sjukhuset imorgon. Det är dem som fixar mina skor och sulor. Det är bättre att börja träna gå när båda skorna är skapligt fixade så det inte händer något med fötterna. Eftersom anpassade skor är och kommer alltid att vara A och O för att jag ska kunna gå nu.

Skofix & akupunktur

Här satt jag och väntade på sjuktaxin från sjukhuset.

Idag kom sjuktaxin och hämtade mig tio i nio. Jag var först till ortopedtekniska (OTA) på sjukhuset för att fixa rullen på innerskon till vänster fot (den utan gips). Jag blev lite tidig men jag hade tur och fick komma in lite tidigare. Det blev lite fix och trix med att slipa bort och limma på sula, men det gick bra. Tillslut fick vi till det. Jag fick även gå med ett gåbord där inne i en korridor flera gånger så hon såg att jag gick bra och jag kände att inget gjorde ont. Det blev som en lite nödlösning nu innan jag får ta bort gipset och ska ha skor på båda fötterna, för då ska jag tillbaka igen.

I skon så som den var (dålig rull) fick jag som en brytning och överbelastning i framfoten (precis där jag fick/har en stressfraktur) och det gjorde att jag fick och får mycket värk i foten. Men nu blev det bättre och inte lika stor överbelastning, vilket gör att det blir lättare när jag ska träna gå med gåbordet.

Efter att jag hade varit på ortopedtekniska var jag till smärtmottagningen och fick akupunktur. Jag fick det på samma ställen som sist (på huvudet, en på vardera hand, i öronen och en mellan ögongen) och det gick bra.

Gårdagens fix med skorna

Igår var jag på ortopedtekniska (OTA). Jag fick testa mina inneskor som dem hade fixat till med nytt inlägg, och ändra om med kardborrebandet vid tårna på högerfoten. De hade även gjort en liten upphöjning under tårna till högerfoten så inte tårna ska vika ihop sig lika mycket när jag går (som klor).

De hade även gjort nytt inlägg till den helsvarta nikeskon (ytterskon) som går upp lite på vristen. De justerade även rullen på skorna. Jag fick gå mycket fram och tillbaka i en liten korridor med kryckor för att dem skulle se hur jag gick, så jag inte skulle översträcka knäna eller gå snett. Det är svårt att känna på så kort tid, men jag ska prova nu över helgen ifall de måste finjustera någonting mer.

Min sjukgymnast var också med. Förutom att hon var med och kolla skorna när jag gick så kikade hon på mitt högerknä som jag har ont i. Hon såg nästan på en gång att jag hade en inflammation i det. Hon såg det rätt igenom tightsen jag hade på mig, och det är inte ofta det brukar göra det. Jag har en tid till läkaren för kortisoninjektioner nästa vecka, så jag hoppas tiden går fort. Jag behöver även sprutor i armbågarna och revbensfästena.

Dagens besök på sjukhuset

Idag hade jag en tid redan kl.9 på sjukhuset. Jag hade först en tid på ortopedtekniska (OTA) och därefter var jag till min tandläkare på bettfysiologen.

Jag var till ortopedtekniska för att fixa med skorna och inläggen. Jag fick träffa två av dem jag har gått hos tidigare när jag har fixat med skorna och inläggen. Idag fick jag göra en ny avgjutning på den "nya" foten för ett nytt inlägg, också kollade dem på mina inneskor. Inneskorna har tre kardborreband och det som är längst ner skaver vid stortån på högerfoten för att jag är så tunn i huden och öm över stortåleden, så det skulle dem försöka fixa så jag kan använda dem. Ni kan få se bild på dem när jag får tillbaka dem.

De klippte även upp plösen (den satt fast med stretchtyg i sidorna) på min yttersko till vänsterfoten (nya foten), så jag lättare ska få i foten i skon. Det är den svarta nikeskon som går upp lite på vristen, så nu kan jag få i foten i alla fall. Nästa gång jag ska dit ska vi prova och fixa rullen på både ytterskorna och inneskorna så det blir bra, men först måste inlägget göras till båda.

Hos min tandläkare på bettfysiologen mätte hon bl.a. hur stort jag kunde gapa och slipade till bettskenorna. Från början skulle jag få göra en ny bettskena till överkäken, som ska passa ihop med den nya jag har i underkäken för att hålla tänderna på plats (istället för metalltråden), men då tyckte hon dem funkade bra ihop så jag behövde inte göra en ny. Hon behövde bara slipa till lite på bettskenorna.

Idag när hon mätte hur stort jag kunde gapa visade linjalen på hela 41 mm. Så stort vet jag inte om jag har gapat någon gång tidigare. Innan operationen tror jag att jag gapa 22 mm, så det är verkligen stor skillnad. Hon sa även att jag inte behöver komma dit nå mer, så det är väl ett gott tecken på att det har blivit mycket bättre.

Skinnhylsor

Våren 2010 när jag gick i nionde klass fick jag reda på att båda mina fotleder var helt nedslitna (det fanns inget brosk kvar i fotlederna alls, och skelettet nötte bara ben mot ben) och det ända man kunde göra var att steloperera båda fotlederna. Jag visste att det var någonting som var fel i fötterna långt innan det eftersom jag hade så ont, men det kom ändå som en chock när beskedet kom. För allt gick så fort, kändes det som i alla fall.

Men i alla fall, i väntan på att jag skulle bli opererad fick jag ett par specialtillverkade skinnhylsor som skulle hålla fotlederna stilla, och försöka lindra värken i väntan på operationerna. Jag fick en till varje fot. Ortopederna ville se om det skulle göra någon förändring på värken om fotlederna var helt stela, och om det i sin tur skulle hjälpa något med operationerna jag hade framför mig. Det var som ett litet test kan man säga.

Skinnhylsorna hade jag på mig så gott som jämnt, så fort jag skulle belasta på fötterna. De blev ungefär som ett gips som man kunde ta på och av när man ville. De var hårda med snörning och formade precis efter mina fötter.

Jag tyckte inte alls om skinnhylsorna. Jag blev jätte varm om fötterna och det var problem med skor (men det fick jag hjälp med på ortopedtekniska), samt att det kändes väldigt konstigt att inte kunna vicka på fötterna. Men samtidigt var de sköna att ha på eftersom fotlederna var så pass dåliga och förstörda. De höll fotlederna stilla så jag skulle slippa så mycket som möjligt av den där nötningen i fotlederna som uppstod när jag rörde på fötterna.

När jag tänker tillbaka förstår jag inte riktigt hur jag kunde gå på fötterna överhuvudtaget, bara tills det var någon vecka kvar innan den första operationen. Visst jag hade rullstolen på långa sträckor och kryckorna när jag gick, men ändå. Men det var säkert min envishet som ryckte in då, haha.